Aii korang sume..
Hope sehat2 aje..
Heheheheh..
Okeh2..
Kali ni aku nk share 1 lg kek yang besh..
Bawu jew buat..
Alhamdulillah,1st tyme buat…menjadi…
Hehhehehehe….
Lagi la semangat kn nk try resipi2 yg len lagi..
Hahahhaha…
Kali ni nama kek ni
KEK LAPIS KARAMEL
Memang sedap..
Kalo nk sedap lg letak dlm freezer..
Mkn sejuk2..
Nyum2..
Ehheehhee..
Ni la hasilnya..
tadaaaaaaa
Resipinye aku sekalikan,,,
Mana taw ade yg minat nk cube kn..
Tak rugi kalo buat sdri..
Sedap n bole mkn bnyak..
hahahahah
Kek Lapis Karamel
bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)
(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk
(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)
Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi
nmpk menarik mawa..meh tapau kat Kak Alin skit..boleh???
ReplyDelete