Assalamualikum WBT..ini kesah kasehku..hehhe...thankz cos singgah n sudi bace kesah aku yg tak seberapa nih..Jangan lupe follow k..

Thursday, April 28, 2011

kek lapis pelangi



Aii kowang sume..

Ehehhehe..

Arini aku nk share seswatu..

Ape ek??

jengjengjeng..

Aritu ade wat kek lapis pelangi..

Sedap sangat..

Sape2 yg rajen tu bole la try..

Heheheh…

Ni la kek yg terhasil..

Cewaaahh..

Cantek x??

Hahahaha…

:P


Kalo nk resipi pon ade..

Aku share ngn korang

J


kek lapis pelangi

Bahan-bahan ( 8" x 8" x 2.5" )
• 10 Biji telur ayam
• 1 gelas gula dikisar
• 360gm mentega
• 1 1/2 tepung gandum
• 1 tin kecil kaya
• 1/2 botol pandan paste
• sedikit pewarna kuning
• 1 botol chocolate emulco
• 2 camca besar stawberi filing dan sedikit pewarna merah
• 2 camca besar ovellete
• 1/2 tin susu pekat
Cara-cara
1. Mentega & Gula dipukul hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu
3. kemudian masukkan ovelete, kaya dan susu. Pukul hingga sebati
4. Bahagi kepada 4 bahagian : a) masukkan pewarna kuning.
5. b) masukkan chocolate emulco
6. c) masukkan pandan paste
7. masukkan strawberi filing dgn sedikit pewarna merah
8. Alas loyang dgn kertas minyak dan di lenser dgn mentega sedikit.
9. Bakar adunan warna kuning. Guna api atas & bawah. Biar bahagian atas kek warna keperangan.
10. Kemudian masukkan adunan warna coklat, bakar seperti adunan kuning tadi cuma guna api atas sahaja. Diikuti warna merah dan hijau.
11. Bakar hingga habis adunan.



“Life is 10% what happens to you and 90% how you react to it”

Wednesday, April 27, 2011

bacalah yassin~


RASULULLAH s.a.w telah bersabda yang bermaksud :"Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan", iaitu :

1. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang.

2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.

3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.

4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut...

5. Jika terpenjara akan dibebaskan.

6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.

7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.

8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.

9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.

10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.

11. Rasulullah s.a.w bersabda : "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin, nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.

12. Sabda Rasulullah s.a.w lagi, "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".

13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.

14. Rasulullah s.a.w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin dan rakaat kedua Tabaroka, Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini,dia adalah orang-orang yang munafik.

Sesiapa yang menerima mesej ini tolong forwardkan kepada teman seagama yang lain.


Time is priceless, but it’s free. You can’t own it, you can use it. You can spend it. But you can’t keep it. Once you’ve lost it you can never get it back.

Tuesday, April 26, 2011


Weekend lepas aku ade pegi pantai…

Ehehehehe…

Jom layan pixca…

Ni la hobi aku tyme boring…

J

Along n Ieman

Keindahan pantai…


Ieman posing……..

Termenung la plak…hehheheh~

Teritip….


All things in life change, it happens with valid reason so if you doubt why it happens to you, stick to this: we can never learn to be brave and patient if there’s only joy in the world”

Monday, April 25, 2011

T___T



Salam takziah…

Aii u olzz..

Hmm…arini aku sedih sangat..

N dlm masa sama masih terkejut..

Petang smalam kami terima berita kematian

salah seorang yg rapat ngn family aku akibat kemalangan jalan raya..

Arwah sempat dihantar ke hospital.

Namun disahkan menghembuskan nafas terakhir kira2 pukul 6.30.ptg

Aku harap mak ank n anak2 arwah tabah

menghadapi dugaan hidup.

Arwah baik orangnya dan memang disenangi

semua orang kerana sikapnya.

Semoga Allah cucuri rahmat ke atasnya..

Sungguh aku berasa sangat sedih..

Melihat keadaan anak2 dan isterinya..

Betol kata orang berat mata memandang,

Berat lagi bahu yg memikulnya..

Al-Fatihah..




If you can't cry, try talking, If you can't talk, say nothing. But sometimes talking can bring on the tears. And tears say what you can't.

Sunday, April 24, 2011

nyum..nyum...hahhahaha


Aiii u olsss…

Ehehheheh..

Selamat ari isnin…

Okeh2..

Stret to da point..

Aku nk cite ape aktiviti aku smalam..

Hari ahad kan..

Mcm biasa la..

Masak2 tyme..

Hahhahaah..

Mule2 tade mud gak..

Sbb tape letrik..

Tp disebabkan teringin nk makan..

Aku pon buat pojek ngan along..

Hahhahaha..

Pojek kami kali ni…

Jengjengjeng…

Hahahha..

D.O.N.U.T

Heheheh..senang,mudah n sure la sedap..

Tgk tangan la…

Hahahhaha..

:p

Jom layan pixca..

............

........

.....

..

Ni doh donutJ

Kami buat macam2 bentuk..hehehehe…comei2 aje..

Hahahah..lepas dibiarkan 20 minit memang donut ni naik..

Jadi bumbum..hhhahaa..along aku kate mcm tuan dye la..

Adess..mentang2 aku demok..whuhuhuh..:p

...................

............

.....

..


Ni la hasilnye..

Ciap goreng tabur gula..

Mkn panas2..

Nyum2..

Sedap!


Don't go for looks; they can deceive. Don't go for wealth; even that fades away. Go for someone who makes you smile because it takes only a smile to make a dark day seem bright .

Friday, April 22, 2011

Lawak Hantu : hahahahahaaa



Dialog Dua Hantu

Tersebutlah kisah dua orang hantu. Mereka ni baru bertemu lalu mereka pun berborakla untuk mengisi masa lapang kehidupan mereka sebagai hantu. Sepanjang perbualan mereka, Hantu B ni tak habis-habis menggigil. Lalu, Hantu A yang kehairanan ni pun bertanya,


"Apsal kau ni asyik menggigil je?"

"Oh..cara aku mati dulu teruk..aku mati dalam peti ais...sejuk!!" Jawab Hantu B sambil menggigil lagi.

"Ooo..kesian... aku dulu mati sebab heart attack." Kata Hantu A ramah.

"Kau memang sakit jantung kronik ye? Apsal ko tak gi buat operation? Kalau tak, sure kau tengah lepak-lepak ngan family kau sekarang." Balas Hantu B.

"Dah,aku dah buat dah !In fact mase aku mati tu, aku in recovery. Panjang ceritanya..." jawab Hantu A sayu.

"Ceritala sikit..Sambil-sambil lepak nih.."

"Camni..Aku syak isteri aku main kayu tiga ngan aku. So this one day, aku ingat nak perangkap la isteri aku..Aku pura-pura gi keje tapi actually aku park keta aku kat simpang hujung umah aku je. Seperti yang aku syak, masuk sebuah keta kat carpark umah aku. Aku rilex dulu sebab nak carik mase sesuai tangkap diorang."

"So, ko dapatla tangkap diorang?" tanya Hantu B penuh minat.


"Tak. Aku cume jumpe isteri aku je kat dalam bilik. Yang aku heran, mase aku masuk umah tu, aku nampak ade kasut laki kat pintu umah aku. Aku tanye isteri aku tapi die takmo jawab. So aku pun lari-lari sekeliling umah aku nak carik jantan tuh. Abis sume bilik aku carik tapi takde pun.. Last-last, sebab aku penat sangat berlari carik jantan tuh, aku pun jatuh pengsan sebab heart attack. And aku tak sangka aku mati lak..." kata Hantu A

mengakhiri ceritanya dengan kesedihan.


Hantu B terdiam mendengarkan cerita Hantu A. Selepas beberapa ketika, Hantu B berkata,

"Kenapa kau tak check kat dalam peti sejuk? Kalau kau check kat situ, sure kita berdua still hidup lagi.


wawawawaaaa

by Ayie Msu




Treat everyone with politeness, even those who are rude to you, not because they are not nice, but because YOU are nice!


Copyright(C) Segala yang terkandung adalah hak mutlak Azzmanor (^___^)V