Assalamualikum WBT..ini kesah kasehku..hehhe...thankz cos singgah n sudi bace kesah aku yg tak seberapa nih..Jangan lupe follow k..

Monday, April 11, 2011

puteri ayu vs apam polkadot~


Heheheh…

Aku balik2 je dari keje smalam

Aku tgk penoh aje owang kt dapor..

Rupe2nye along,mama n ina ngah buat kueh..

Ish2..rajen sungguh..

Aku pon rajen gak..

Rajen makan…ahahaha :p

Okeh…cukup la gelak tu cik mawa..

Eheheheh

Ni la kuehnye..

Apam polka dot memang da ciap..

Aku sempat tolong buat kueh puteri ayu jew..

Sedap…

Heheeheh..1st tyme buat sdri..n jadi..

J

Sebelum dikukus

Da ciap


Just like the rainbow after the rain, a good thing will always happen after you experience pain.

7 comments:

  1. tolong hantar kat rumah boleh...nak cuba sedap ke tak?

    ReplyDelete
  2. hye!
    nak tanye, boleh bagi resepi nak buat apam polkadot tu tak? pleasepleaseplease! ;D

    ReplyDelete
  3. @biiLaa beLL'sdear..ni resipinye

    bhn2:
    3 biji telur - dari peti sejuk(2bj)
    275 gm tepung gandum(135g)
    220 gm gula halus(110g)
    150ml susu cair/susu segar(75ml susu cair)
    3 sudu teh baking powder(1 1/2 sdt )
    1 sudu teh ovallete(1/2 sdt)

    Filling blueberry dan coklat masakkn (di racik)secukupnya -ikut suka
    Pewarna ikut suka..sy buat coklat emulco dan merah.....asingkan sedikit dr adunan .agak satu sudu tiap satu..kalerkan kuning dan putih(adunan asal)..khas buat dot nya saja....


    CARANYA:
    -mixer telur, gula, dan ovelatte sampai kembang putih ....agak lam 5minit ...
    -masukkan tepung dan baking yg diayak bersama, diikuti susu cair....mixer sampai sebati dan tidak berketul2..agak lam 5minit
    -Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna/perasa yg digemari
    -Masukan separuh adunan ke dlm paper cup yg diletak dlm acuan lompang dan letakkan filling (bluberry/coklat/kaya) dan masukkan separuh lagi adunan sehingga penuh..baru apam tembam tersembul..hehehe
    -dot..dot kn permukaan nya..cara saya guna lidi @ colek gg..patahkn yg tajam tu celup lam adunan dan titiskn pd apam..nk dot besar..titiskn bberapa kali...
    -Kukus dgn api yg sederhana selama 15 minit.


    p/s:
    -Pastikan air kukusan dipanaskan terlebih dahulu sehingga mendidih
    -balut penutup ngan kain supaya wap tak jatuh...lapik lesung atas nya..
    -Api kukusan jgn terlalu kuat nanti permukaan apam pecah

    ReplyDelete
  4. salam.. mcm ne leh jd polka dot tu..
    rsa sayang plak nk mkn..hehe

    ReplyDelete

Copyright(C) Segala yang terkandung adalah hak mutlak Azzmanor (^___^)V